Läämäki Taipale

Paikka:

Läämäki Taipale

ID:

009021013

Sijainti:

Kuvaus:

6.12.1939 Kemppi sai käskyn tehtävänään vastaisku Koukunniemeen ja työntää vihollinen pois joen pohjoispuolelta. Tehtävän sai I/JR 30 joka siirtyi Kirvesmäkeen 7.12 aamuyöllä. Pataljoona kokoontui Kirvesmäen juurelle hv-kaivannon eteen ryhmittyen siten, että 1.K ( Östelä ) oli oikealla Suvannon rannala, 2.K ( Jylhä ) oli keskellä ja 3.K ( Veijo ) vasemmalla. Miehet olivat väsyneitä yöllisestä marssista ja edessä oli ensimmäinen taistelu - tulikaste. Koukunniemi oli maastoltaan matalaa vehmasta sekametsää peltoläntteineen. Jylhä eteni oman komppaniansa kanssa keskellä ja lähestyi Läämäen taloryhmää, siellä luultiin olevan vielä omia, oli vielä hämärää.

Äkkiä alkoivat konetuliaseet ja käsiaseet paukkua taloryhmän edessä olevan kiviaidan takaa sekä kaikista mäen rakennuksista. Tulikaste oli täydellinen ja yllättävä niittäen 2.K soinilaisia. Kuitenkin lopulta kiviaita ja taloryhmä vallattiin.

Jylhän 2.K jatkoi hyökkäystä edelleen kohti Koukunniemeä, noin 1,5 km päätyen Nuutilan kiviaidan taakse, josta paikalle tulleen majuri Sohlon käskystä vetäydyttiin pp-linjalle.

Ensimmäinen suurtaistelu Taipaleen alueella päättyi tappioon ja raskaisiin menetyksiin. Pelkästään soinilaisia kaatui 21 ja haavoittui 11. Vastaiskun kokonaismenetykset olivat 8 upseeria ja 72 aliupseeria ja miestä. Yrjö Jylhä haavoittui myöskin itse lähellä kiviaitaa. Hän ei koskaan mielessään päässyt eroon tuosta tulikasteesta.

Kiviaita on pehmeässä maassa painunut ja pieni osa siitä juuri ja juuri näkyy kasvillisuuden ympäröimänä. Valokuva Eero Laurila.JHe 2015.

"Parin virstan päässä tuolla vain / näen edessä Koukunniemen, / tulikasteeni missä kerran sain / kera miesten, siel yhä nukkuvain : /  ja se puuksi kasvoi, se siemen."

Yrjö Jylhä

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: