Puinen radiomasto ja museo Gliwice

Paikka:

Puinen radiomasto ja museo Gliwice

ID:

048002001

Sijainti:

Kuvaus:

Gliwicen radiomasto on yhä Euroopan korkein puurakennelma. Saksa sai tekosyyn hyökätä Puolaan sen jälkeen kun SS:n iskuryhmä oli vallannut Gleiwitzin radioaseman maiden välisellä rajalla. Toinen maailmansota alkoi 1. syyskuuta 1939, tasan 75 vuotta sitten. Ylä-Sleesiassa sijaitseva Gleiwitzin radioasema oli tuolloin Saksan puolella rajaa - nykyisin se on Puolassa, ja paikkakunnalla on puolalainen nimi Gliwice.
Seitsenmiehinen saksalainen kommando-osasto johtajanaan SS-upseeri Alfred Naujocks valtasi radioaseman illalla 31. elokuuta 1939. Puolalaisiin univormuihin pukeutuneet SS-miehet lähettivät asemalta lyhyen viestin, joka sisälsi saksalaisvastaista propagandaa.
Natsien tarkoituksena Gleiwitzissa luoda välikohtaus, josta saataisiin casus belli- syy aloittaa sota Puolaa vastaan. Provokaatioita maiden rajalla oli muitakin, ja ne kaikki olivat Saksan sotilastiedustelun Abwehrin ja SS:n toteuttamia.
Seuraavana aamuna 1. syyskuuta Saksa aloitti operaatio Fall Weissin - massiivisen hyökkäyksen Puolaan. Adolf Hitler piti valtiopäivillä puheen, jossa hän syytti Puolaa rajavälikohtauksista piti niitä oikeutuksena hyökkäykselle. Hitler saattoi näin julistaa, että Puola oli aloittanut sodan.
Uutistoimisto Reutersin haastattelema gliwiceläinen Joachim Fulczyk, 83, muistaa yhä radioaseman valtauksen. Hän kuunteli provokaattoreiden radiolähetystä äitinsä ja tätinsä kanssa.
- Kun äitini kuuli uutisen (radioaseman valtauksesta), hän sanoi sisarelleen, ettei se voinut olla totta, Fulczyk muisteli Reutersille.

Puolan kohtalo Saksan invaasion jälkeen oli kova. Kun sotatoimet päättyivät 6. lokakuuta, jakoivat Saksa ja Puolaan myöhemmin syyskuussa hyökännyt Neuvostoliitto maan keskenään. Puola vapautui natsimiehityksestä vasta toisen maailmansodan loppuvaiheissa, mutta joutui sitten kommunistien vallan alle.
KACPER PEMPEL

Radioaseman valvomo on hyvässä kunnossa edelleen ja museoitu.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: