Mussolinin viimeinen koti ja pommisuoja Rooma

Paikka:

Mussolinin viimeinen koti ja pommisuoja Rooma

ID:

039002006

Sijainti:

Kuvaus:

Italian fasistijohtaja Benito Mussolini oli johtajana julma hirviö, mutta yhtä asiaa jopa hän pelkäsi: Toisen maailmansodan aikana Mussolinia alkoi huolestuttaa, että hän perheineen joutuisi liittoutuneiden ilma- ja kaasuiskun kohteeksi. Diktaattorille tuli tarve rakentaa suojabunkkeri. Mussolinin bunkkeri sijaitsee hänen viimeisen kotinsa, Villa Torlonian alla Roomassa. Hän ehti asua villassa melkein 20 vuotta, mutta bunkkerin rakentaminen alkoi vasta 1941. Bunkkerin paikkaa etsittiin Mussolinin tiluksilta ensin aivan muualta kuin perheen huvilan alta. Ensin pommisuoja aiottiin rakentaa huvilan puutarhassa sijaitsevaan kellariin. Sinne ehdittiin jo asentaa paksu teräsovi ja sängyt, kunnes suunnitelmasta päätettiin luopua. Ilmaiskun sattuessa perheellä olisi ollut liian pitkä matka juosta huvilalta puutarhan poikki kellariin. Seuraavaksi suojapaikkaa mallattiin Villa Torlonian kellariin, kunnes Mussolinia alkoi jälleen epäilyttää. Mitä jos liittoutuneet käyttäisivät samanlaisia kaasuiskuja, joita hän oli itse käyttänyt 1936 vallatessaan silloisen Abessinian eli nykyisen Etiopian? Kellariin rakennettiin vielä ilmatiiviit ovet ja huone, jossa mahdolliset vihollisen myrkyt voisi pestä iholta.

Mussolini ei ollut vieläkään tyytyväinen. Niinpä lopullinen bunkkeri päätettiin rakentaa kokonaan maan alle, jossa se sijaitsee useiden metrien syvyydessä. Bunkkeri tuntui kuitenkin enemmän ahdistavan diktaattoria kuin tuovan apua ahdistukseen. Mussolini rakennutti pinta-alaltaan lähes 200 neliömetrin kokoista ja huippusalaista suojaansa yli puolentoista vuoden ajan. Suljettuun tilaan tehtiin kolme sisäänkäyntiä pakoreiteiksi sen varalta, että vihollinen yrittäisi tukkia niistä jonkin. Mussolini ei ollut vieläkään tyytyväinen. Niinpä lopullinen bunkkeri päätettiin rakentaa kokonaan maan alle, jossa se sijaitsee useiden metrien syvyydessä. Bunkkeri tuntui kuitenkin enemmän ahdistavan diktaattoria kuin tuovan apua ahdistukseen. Mussolini rakennutti pinta-alaltaan lähes 200 neliömetrin kokoista ja huippusalaista suojaansa yli puolentoista vuoden ajan. Suljettuun tilaan tehtiin kolme sisäänkäyntiä pakoreiteiksi sen varalta, että vihollinen yrittäisi tukkia niistä jonkin.
Bunkkeri oli myös varusteltu ilmatiiviillä ovilla, pelkistetyllä kylpyhuoneella, makuutiloilla ja siellä oli varattu koko perheelle kaasunaamiot.

Teksti Ilta-Sanomat

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..