Pekarin puron silta Ihantala

Paikka:

Pekarin puron silta Ihantala

ID:

009045005

Sijainti:

Kuvaus:

Pekarin puron silta oli ratkaiseva kohde Ihantalassa. Kun suomalaiset vetäytyivät Ihantalan kirkon mäelle, piti silta räjäyttää pioneerien toimesta. Kuitenkin räjäytys epäonnistui ja silta jäi ajokelpoiseksi panssarille.

Silloisen kapteenin Urho Karhulan kertomaa: ”Noin 300 metriä Ihantalan tienristeyksen eteläpuolella oleva silta jäi räjäyttämättä 30. päivänä kesäkuuta 1944 aamulla. Venäläiset työnsivät tämän sillan kautta panssarivaunujaan hyökkäykseen. Päätin 1. heinäkuuta aamulla tuhota sillan yhden järeän tykin tikkausammunnalla. Ajatin tykin tuliasemaan vain noin puolentoista kilometrin päähän sillasta, jotta tuli olisi mahdollisimman tarkka lyhyellä ampumaetäisyydellä. Saimme siltaan kaksi osumaa, mutta ammukset eivät räjähtäneet. Ammukset vähenivät. Ajattelin jo, että pitää lähettää ajoneuvo hakemaan lisää ampumatarvikkeita tykille. Viimeinen laukaus kuitenkin osui ja räjähti. Panostettu silta lensi taivaan tuuliin. Samalla lensi kumoon kolme sillan pielessä ollutta vihollisen raskasta panssarivaunua.

Puro, jonka sillan tuhosin, oli kapea. Jyrkkä- ja pehmeäreunaisena se oli kuitenkin este vihollisen panssarivaunuille. Siksi sillan tuhoaminen oli tärkeää. Yksikään vihollispanssari ei päässyt sillan tuhoamisen jälkeen Pekarinpuron yli.”

Pekarin silta kuvattuna suunnilleen nykyisen muistomerkin kohdalta. Kuvassa tien vasemmalla puolella on Rauhamäki ja sen takana Ruunakorpi. Tien oikealle puolelle jää Kokkomäki. Venäläisten rakentama uusi tie on Viipurista tultaessa hieman oikealla alkuperäisestä ja sitä on nostettu reilun kolmemetriä alkuperäisestä. JHe 2016.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: