Risteilijä Blücherin uppoamispaikka Oslovuono

Paikka:

Risteilijä Blücherin uppoamispaikka Oslovuono

ID:

047002016

Sijainti:

Kuvaus:

Blücher oli Saksan laivaston Admiral Hipper -luokan raskas risteilijä, joka valmistui 20. syyskuuta 1939 ja upposi Oslonvuonossa Norjan rannikkotykistön tulituksesta 9. huhtikuuta 1940. Blücher oli nimetty preussilaisen kenraalin Gebhard Leberecht von Blücherin mukaan.
Blücherin valmistuminen viivästyi pahoin runsaiden suunnitelmiin tehtyjen muutosten vuoksi. Palvelukseen saamista viivästytti lisäksi vaikea talvi 1939-1940. Alus ei ehtinyt varsinaisesti palvelukseen ennen Norjan taisteluita.

Blücher oli Osloa valtaamaan lähetetyn laivasto-osaston lippulaiva. Osastoon kuuluivat sen lisäksi raskas risteilijä Lützow ja kevyt risteilijä Emden.  Alus oli lähetetty tehtävään Adolf Hitlerin suorasta käskystä vastoin suuramiraali Erich Raederin ehdotonta kantaa. Aluksen viimeistely oli vielä käynnissä lähtökäskyn tullessa. Jopa päällikön hyttiä tapetoitiin koko matkan ajan.
Yllätysetu menetettiin, kun pieni norjalainen vartiovene Pol 3 (komentajanaan kapteeniluutnantti Welding Olsen) havaitsi Osloa lähestyvän osaston ja ampui hälytysraketit. Vartiovene upotettiin mutta liian myöhään. Norjalaisissa linnakkeissa annettiin hälytys ja rannikkotykit miehitettiin.

Rannikkolinnakkeiden ylivoima oli teoriassa selvä, mutta niiden tekninen huolto ja ammushuolto oli laiminlyöty: esimerkiksi suurin 305 mm:n tykki oli ampumakyvytön ja 280 mm:n tykkeihin oli alle kymmenen kranaattia. Myös budjettileikkauksista aiheutunut miesten alamäärä laski kriittisesti norjalaisten torjuntatehoa. Rahojen puutteen vuoksi myös miinasulut, joihin kuului maista ohjattavia tähysmiinoja, olivat laskematta.

Järeä norjalainen rannikkopatteri kuitenkin avasi tulen kello 4.21 paikallista aikaa 1 400–1 800 metrin päässä Blücherista. Kaksi 280 mm:n kranaattia osui alukseen, joka syttyi tuleen. Seuraavaksi avasi tulen Dröbakin 150 mm:n rannikkopatteri, joka sai monta osumaa saksalaisalukseen.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: