Miljoonabunkkeri Särkijärvi Syväri

Paikka:

Miljoonabunkkeri Särkijärvi Syväri

ID:

009085014

Sijainti:

Kuvaus:

Aunuksen kannas, ylä Syväri Särkijärven taistelu, Miljoona ja Pirunkukkula

Touko-kesäkuun vaihteessa 1942 JR50 siirtyi Syvärin yläjuoksulle. JR50:n rintamavastuu Kimjärven itäpuolella kesti noin kuukauden 5.7.–17.8.1942. Tänä aikana rykmentti kävi kovan Särkijärven eli Pirunkukkulan taistelun 22.–23.7.1942. Vihollisella oli hallussaan Särkijärven kylä ja sen pohjoispuolella ns. Pirunkukkula, jolta vihollisella oli mainiot tähystys- ja tulitusmahdollisuudet JR50:n asemiin. Tilanne oli saatava hallintaan valtaamalla kylä ja kukkula. Valtausyritys alkoi hienosti, mutta päättyi suomalaisten tappioon ja kukkulalta jouduttiin perääntymään.

Miljoonabunkkeri oli yksi isoimmista bunkkereista joka hyökkäysvaiheessa joutui suomalaisten haltuun. Miljoona vastapäätä sijaitsi tuo edellä mainittu Pirukukkula, jota suomalaiset havittelivat useaan otteeseen. Keskisuomalaisen rykmentin JR 50 taisteluista lähemmin kirjassa Kimmo Sorko: Kolmen rintaman rykmentti JR 50 1941-1944.

JR 50 luovutti rintamavastuun Särkijärven lohkolla 17.8.1942 mennessä JR 8:lle. "Tuntemattoman sotilaan pataljoonan, I/JR 8:n vaiheisiin liittyvät Särkijärven lohkon paikannimet Miljoona, Pikkumiljoona, Pirunkukkula ym. ovat tulleet lukijoille tutuiksi Väinö Linnan romaanista. Helge Ukkolan kirjassa Iskevän kiilan matkassa on yksityiskohtaista tietoa pataljoonan lohkon tukikohdista, tapahtumista ja henkilöistä. Vetäytymisvaiheen alkaessa JR 8 ittautui Särkijärven asemista 11.D:n käskyn mukaisesti 18.6.1944 ja ylitti Syvärin varhain seuraavana aamuna.

Miljoona sijaitsee vanhan ja uuden tien välissä, noin 150 m uudelta tieltä etelään kohdassa jossa tie loivasti alkaa nousta Pirunkukkulaa kohti. Paikalla kävijöille on erinomaisena maamerkkinä kilometritolppa 18 ; sen kohdalta etelään. Peitteettömän maaston aikana alkukeväällä Miljoonaa lähestyttäessä se näkyy jo kauas. Nykykuvat on ottanut Vesa Rinkinen 30.4.2015, joten tuoreita ovat.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: