Noidanoja Barani Syväri

Paikka:

Noidanoja Barani Syväri

ID:

009085016

Sijainti:

Kuvaus:

Goran taisteluihin liittyen pikaoikeus tuomisti Baranissa kaksi 2./JR 9:n miestä kuolemaan 20.12.1941, sillänämä kieltäytyivät palaamasta yksikköönsä etulinjaan, Goraan. Tuomitut, Voitto Veikko Ahomäki ( s.16.3.1915 Ilmajoki ) ja Toivo Iisakki Mäkelä ( s. 25.6.1917 Ilmajoki ). Tuomitut teloitettiin ampumalla samana päivänä Baranin kylän eteläreunalla, maantien varressa virtaavan puron, Noidanojan, uomassa.

Suomen Kuvalehdessä 13/2007 on pitkä juttu tapahtuneesta ja tämä on juuri se tapaus, josta Väinö Linna kertoo Tuntemattomassa Sotilaassa, sattumoisin telotuspäivänä Väinö Linna täytti 21 vuotta.

Edellisenä päivänä kenraalimajuriksi ylennetty A.J.Svensson käskee yrittämään vielä uudestaan taivuttelua ja miehiä palaamaan yksikköönsä. Hän antaa 12 tuntia aikaa miettiä.  Muut kieltäytyjät palaavat yksikköönsä mutta nämä kaksi eivät ja lopulta Svensson kutsuu pikaoikeuden koolle. Pikaoikeuden tuomarina toimi sotatuomari Multanen ja hänen lisäkseen oikeuteen kuului 8 muuta jäsentä. Multanen päättää istunnon 20.12.1941 klo 11.45 ja sotatuomarin viimeine lause kuului "julistettiin ja ilmoitettiin, ettei päätökseen voi hakea muutosta". Svensson vahvistaa "Tuomio on heti pantava täytäntöön". Tuomituille on kaivettu haudat pioneerien toimesta Baranista Homorovitsaan vievän tien eteläpuolelle, lähelle kylää. Divisioonan pastorin sijainen Kuoppamäki siunaat ruumiit seuraavana päivänä ja tekee karttapiirroksen haudan sijainnista.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..