Malmedyn verilöyly Baugnez Belgia

Paikka:

Malmedyn verilöyly Baugnez Belgia

ID:

032004005

Sijainti:

Kuvaus:

Baugnezin risteyksen ja siinä sijaitsevan kahvilarakennuksen Café Bodarwén eteläpuolella olevalla pellolla tapahtui Kampfgruppe Peiperiin kuuluneiden SS-miesten suorittama noin 80 amerikkalaisen sotavangin joukkomurha 17. joulukuuta 1944. Sotarikos tunnetaan Malmedyn verilöylynä. Noin 60 metrin päähän tapahtumapaikasta on pystytetty verilöylystä kertova muistomerkki.

Malmedyn verilöyly on sotarikos, johon saksalainen sotilasyksikkö Kampfgruppe Peiper syyllistyi 17. joulukuuta 1944 Belgiassa Ardennien taistelunaikana toisessa maailmansodassa. Tätä sotarikosta kutsutaan Malmedyn verilöylyksi joukkomurhan tapahtumapaikan lähellä sijainneen Malmedyn kaupungin mukaan. Välikohtauksessa murhattiin amerikkalaisia sotavankeja. Verilöyly ei ollut suurin eikä raain Waffen-SS:n sotarikoksista, mutta se on yksi eniten julkisuutta saaneista.

Saksan ja länsiliittoutuneiden välinen sodankäynti oli ollut suhteellisen siistiä verrattuna itärintamalla käytyyn hävityssotaan. Neuvostoliitossa saksalaiset olivat kohdelleet julmasti maan siviiliväestöä ja sotavankeja koko sodan ajan. Loppua kohden sodan luonne muuttui raaemmaksi myös lännessä, ja Malmedyn verilöyly muistutti piirteiltään lukemattomia itärintaman verilöylyjä.
Taisteluosasto Peiper syyllistyi myös muihin sotavankien ja siviilien teloituksiin Belgiassa, ja niitä käsiteltiin Malmedyn verilöylystä käydyssä sotarikosoikeudenkäynnissä sodan jälkeen. Osa Waffen SS -miehistä tuomittiin entisessä Dachaun keskitysleirissä, jossa oikeudenkäynti järjestettiin. Oikeudenkäynnin piirteistä ja tuomioiden oikeutuksesta on käyty keskustelua aina tähän päivään saakka. Yhdysvaltain senaatin alakomitean raporttiin perustuvan arvion mukaan taisteluosasto Peiperiin kuuluneet SS-miehet teloittivat etenemisensä aikana 362 sotavankia, joista murhattiin Malmedyssa 86 sekä ainakin 111 belgialaista siviiliä. Uhreja oli todennäköisesti enemmän, sillä saksalaiset teloittivat yksistään Stavelotissa 130 siviiliä, joukossa lapsia,
Kampfgruppe Peiper (Taisteluosasto Peiper, lyhennettynä KG Peiper) oli komentajansa Joachim Peiperin mukaan nimetty Ardennien taisteluun osallistunut Waffen-SS-taisteluosasto. Taisteluosasto muodostettiin SS-panssaridivisioona Leibstandarte-SS Adolf Hitlerin 1. panssarirykmentistä sekä 2. panssarikrenatöörirykmentistä ja 501. raskaasta SS-panssarivaunupataljoonasta. Taisteluosasto oli osa Josef ”Sepp” Dietrichin komentamaa 6. SS-Panssariarmeijaa. Taisteluosaston tehtävä oli murtaa yhdysvaltalaisten linjat Ardenneilla ja edetä Huyn kaupunkiin valtaamaan Maas-joen yli kulkevat sillat. Tehtävä epäonnistui ja taisteluryhmä joutui saarroksiin. Peiper sai ohjattua miehensä takaisin omien puolelle. Tällöin osaston vahvuus oli pudonnut noin 5 000:sta noin 800 sotilaaseen. Taisteluosasto suoritti useita yhdysvaltalaisten sotavankien ja belgialaisten siviilien teloituksia operaation aikana. Kuuluisin tapaus on Malmedyn verilöyly 17. joulukuuta 1944.

Joachim Peiper (30 tammikuuta 1915 – 14 heinäkuuta 1976). Hänet tuomittiin Belgiassa sotarikoksista 12 vuodeksi vankeuteen. Italiassa tehdystä sotarikoksista ei silloissa oloissa ollut tarpeeksi näyttöä. Saksalaistaen ja Italialaisten tekemä sopimus ilmeisesti esti syytteiden nostamisen.
Peiper työskenteli tuomionsa jälkeen Porschen ja Volkswagenin leivissä. Hän muutti myöhemmin Ranskaan jossa tuntemattomaksi jäänyt mies ampui hänet ja hänen kotinsa poltettiin. MKe 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: