Tiedustelukeskus Bletchley Park Englanti

Paikka:

Tiedustelukeskus Bletchley Park Englanti

ID:

044002006

Sijainti:

Kuvaus:

Paikka jossa englantilaiset onnistuivat purkamaan saksalaisten Enigma salakirjoitusmentelmän. Täällä toimi koko Toisen Maalimansodan aikana kuunteluasema josta salasanomat käännetiin ja toimitettiin liittoutuneille.
Enigma oli saksalaisten toisen maailmansodan aikana käyttämä sähkömekaaninen salauslaite, jonka toiminta perustui pyöriviin salauskiekkoihin. Tarkkaan ottaen kyse on kokonaisesta salauslaitteiden perheestä, sillä ajan myötä laitteesta kehitettiin useita eri malleja. Enigman keksijä Arthur Scherbius sai ensimmäisen Enigmaan liittyvän patenttinsa 1918.
Enigma oli kaupallisessa käytössä 1920-luvun alusta alkaen, ja sitä myytiin jopa ulkomaille asti. Saksan sotilasmalli (Wehrmachtin ja erityisesti laivaston Enigma) on näistä malleista kuuluisin. Saksan asevoimat ottivat koneen käyttöön seuraavasti: merivoimat 1926, maavoimat 1929 ja ilmavoimat 1933. Myös monet muut hallinnonalat kuten SS, poliisi ja rautatiet käyttivät Enigmaa.
Helppokäyttöisyys ja salauksen oletettu vahvuus olivat tärkeimmät syyt laajaan käyttöön. Myös saksalaisten tarve lyödä mahdollinen vastustaja nopeasti pienellä 100 000 miehen armeijalla korosti ajan voittamisen tärkeyttä (salauksen automatisointi) ja liikkeen mahdollistavaa sodankäyntiä (radioiden käyttö).
Salaus kuitenkin murrettiin ja tämä lyhensi, ainakin teoriassa, toisen maailmansodan kestoa arvioiden mukaan ainakin vuodella. Tätä lähinnä brittien työtä kutsuttiin nimellä operaatio Ultra. Britit eivät paljastaneet tätä ennen kuin 1960–1970-luvuilla.

Puolalaiset olivat kehittäneet mekaanisesta laskimesta sähköautomatisoidun version, joka laski monikymmenkertaisesti nopeammin kuin käsin lukuja syöttämällä. Tämä Bombe-laite (”pommi”) lyhensi kyllä laskuaikaa, muttei enää riittävästi, kun saksalaiset 1930-luvulla kehittivät Enigman järjestelmää yhä monimutkaisemmaksi. Laskentatehoa olisi pitänyt pystyä lisäämään monikymmenkertaiseksi, ja Bombe-laitteita ei ollut riittävästi. Saksan hyökättyä Puolaan ja miehitettyä maan kryptoanalyytikot pakenivat maasta ja kääntyivät englantilaisten puoleen.

Saksalaisen Arthur Scherbiuksen kehittämä Enigma on sähkömekaaninen salauslaite. Sen salauksen murtamista on pidetty merkittävänä tekijänä liittoutuneiden sotamenestyksessä.

Alan Mathison Turing OBE, FRS (23. kesäkuuta 1912 Lontoo – 7. kesäkuuta 1954 Wilmslow) oli brittiläinen matemaatikko ja logiikan tutkija, joka vuonna 1936 julkaisi formalisoimansa algoritmin ja tietojenkäsittelytieteessä käytetyn Turingin kone -käsitteen. Alan Turing oli brittiläinen matemaatikko, jonka johtaman ryhmän onnistui purkaa saksalaisten toisessa maailmansodassa 1939–1945 käyttämä Enigma-koodi. Vuonna 2009 Britannian hallitus esitti virallisen anteeksipyynnön matemaatikon tuomitsemisesta ja "hirvittävästä kohtelusta". Lähes 60 vuotta kuolemansa jälkeen Turing sai kuningatar Elisabet II:lta kuninkaallisen armahduksen. Tohtori Alan Turing oli poikkeuksellinen mies. Hän toteutti nerokkuuttaan toisen maailmansodan aikana Bletchley Parkissa, missä hänellä oli ratkaiseva rooli Enigma-koodin murtamisessa. Koodin purku edesauttoi sodan loppumista ja pelasti tuhansia henkiä, sanoi Britannian oikeusministeri Chris Grayling jouluaattona annetussa armahduksessa.

Turing oli homoseksuaali, joka tuomittiin vuonna 1952 suhteesta samaa sukupuolta olevan kanssa. Hän valitsi kokeellisen kemiallisen kastraation vankilan sijasta.

Toisesta maailmansodasta lähtien Britannian kryptoanalyysin päätukikohdassa työskennellyt Turing menetti tuomion takia työpaikkansa Bletchley Parikssa. Myös Asema X:ksi kutsutussa tukikohdassa purettiin useita toisen maailmansodan akselivaltojen käyttämiä koodeja.

Turing kuoli vuonna 1954 syanidimyrkytykseen. Hän kuoli 41-vuotiaana. Turingin kuolemaa on pidetty itsemurhana, mutta viime vuosina on pohdittu sen mahdollisuutta, että hän olisi myrkyttänyt itsensä vahingossa.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..