Theresienstadin keskitysleiri Tsekin tasavalta

Paikka:

Theresienstadin keskitysleiri Tsekin tasavalta

ID:

420001005

Sijainti:

Kuvaus:

Theresienstadt oli Gestapon perustama keskitysleiri Terezínin kaupungissa (saksankielinen nimi Theresienstadt) nykyisessä Tšekin tasavallassa.

Keskitysleirille lähetettiin arviolta 144 000 juutalaista, joista noin neljäsosa (33 000) kuoli Theresienstadtissa. Yleisin syy kuolemiin oli leirin epäinhimilliset olosuhteet: nälkä, stressi ja taudit, erityisesti pilkkukuume. Noin 88 000 vankia kuljetettiin Auschwitziin ja muille keskitysleireille. Sodan päättyessä Theresienstadtin keskitysleiriltä selvinneitä oli noin 19 000.

Theresienstadt suunniteltiin aluksi etuoikeutettujen saksalaisten, tšekkoslovakialaisten ja itävaltalaisten juutalaisten säilytyspaikaksi. Sinne siirrettiin paljon iäkkäämpiä ja arvostetuissa viroissa toimivia juutalaisia, ja leiri tuli tunnetuksi rikkaasta kulttuurielämästään. Leirin asukkaissa oli taiteilijoita, kirjailijoita, tutkijoita, diplomaatteja ja muusikkoja. Tunnetuimpiin vankeihin kuuluivat muun muassa säveltäjät Hans Krása ja Viktor Ullmann sekä kapellimestari Karel An?erl.

23. kesäkuuta 1944 natsit päästivät leiriin Punaisen Ristin edustajia hälventääkseen keskitysleireistä kiertäviä huhuja. Vähentääkseen leirin ylikansoitusta osa vangeista siirrettiin Auschwitziin ennen vierailua. Leirille perustettiin myös kauppoja ja kahviloita luomaan vaikutelmaa juutalaisten hyvistä elinolosuhteista. Vierailijat vietiin katsomaan tanskalaisia juutalaisia, joita asui vain kolme samassa huoneessa, ja seuraamaan leirin vangin Hans Krásan kirjoittamaa lastenoopperaa Brundibár.

Huijaus onnistui niin hyvin, että natsit jatkoivat kuvaamalla Theresienstadtin leiristä propagandafilmin. Kuvaukset alkoivat 26. helmikuuta 1944, ja ohjaajana oli saksalainen kabareeartisti Kurt Gerron, itsekin gheton asukas. Dokumentin tarkoituksena oli näyttää kuinka mukavasti juutalaiset elivät natsi-Saksan hyväntahtoisessa suojeluksessa. Filmintekoon osallistui näyttelijöinä ja tuotantoryhmässä satoja juutalaisia, joista useimmat vietiin elokuvan valmistuttua Auschwitziin. Dokumentti viimeisteltiin Prahassa, ja se valmistui maaliskuussa 1945. Vain osia on säilynyt tästä elokuvasta, jonka oikea nimi on Theresienstadt. Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet(Theresienstadt: dokumenttielokuva juutalaisesta jälleenasutuksesta). Siitä käytettiin myös nimeä Der Führer schenkt den Juden eine Stadt (Führer lahjoittaa juutalaisille kaupungin).

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..