Sachsenhausenin keskitysleiri

Paikka:

Sachsenhausenin keskitysleiri

ID:

049002021

Sijainti:

Kuvaus:

Sachsenhausen oli Berliinin lähistöllä Oranienburgissa toiminut natsien keskitysleiri ja myöhemmin neuvostoliittolaisten ylläpitämä vankileiri. Sachenhausenin leiri oli yksi ensimmäisistä leireistä, se perustettiin samana vuonna kuin Dachau 1933.Nykyisin alueella toimii keskitysleirimuseo.

Vuoden 1945 alussa Sachsenhausenissa oli noin 58 000 vankia ja sitä ympäröivillä alaleireillä yli 20 000 lisää. Kun puna-armeija tavoitti Oder-joen helmikuussa, leirin komendantti komensi vangit evakuoitaviksi. Heikot sekä vaarallisiksi luokitellut vangit, kuten venäläis- ja brittiupseerit ammuttiin. Seuranneina viikkoina SS siirsi tuhansia vankeja tuhoamisleireille Mauthauseniin ja Bergen-Belseniin. Huhtikuun 21. päivänä leirillä oli jäljellä 38 000 vankia. Näistä 33 000 jaettiin 500 vangin yksiköihin, jotka sitten komennettiin marssimaan luoteeseen. Sodan viimeisien päivien kuolonmarsseilla vilu, nälkä, uupumus sekä SS:n väkivalta tappoivat monia. Vihdoin 29. huhtikuuta SS-vartijat pakenivat ja loput vangeista kohtasivat Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton armeijan joukkoja. Leirille jääneistä noin 3 000 vangista 300 kuoli vapautusta seuranneina viikkoina vankeusaikanansa kokemiensa rasitusten vuoksi.

Heti voitonjuhlan jälkeen puna-armeija aloitti kymmenen erikoisleirin rakentamisen valloitetuille alueille (NKVD:n erikoisleirit). Elokuussa 1945 Sachsenhausenista tuli Erikoisleiri nro 7 ja kesäkuusta 1948 lähtien Erikoisleiri nro 1. Leirille koottiin vangittujen natsien, erityisesti natsipuolueen jäsenien lisäksi myös maanpettureina pidettyjä puna-armeijan sotilaita. Esimerkiksi natsien aikana Sachsenhausenissa pidetyt venäläiset sotavangit joutuivat nyt samaan paikkaan omiensa vangitsemina.

Erikoisleiri nro 7 oli eristetty ulkomaailmasta täydellisesti. Vangit eivät saaneet tietää omaisistaan, eivätkä omaiset vangeista. Leiri oli tarkoitettu kovennettuun vapausrangaistukseen ja siellä harjoitettiin myös jonkin verran kommunistista uudelleenkasvatusta. Vangit eivät joutuneet tekemään kovaa pakkotyötä eikä heitä ollut tarkoitus tuhota, eivätkä vartijat käyttäytyneet väkivaltaisesti. Siitä huolimatta erikoisleirillä tämän toiminnan aikana vangitusta 60 000 ihmisestä 12 000 kuoli kammottavien vankilaolojen vuoksi nälkään, tauteihin ja hoidon puutteeseen kunnes vuonna 1950 erikoisleiri lakkautettiin ja vangit vapautettiin.

Sachsenhausenin ehkä tunnetuin vanki oli Stalinin poika Jakov Iosifovich Džugašvili (18. maaliskuuta 1907 - 14. huhtikuuta 1943). Jakov jäi saksalaisten vangiksi heinäkuussa 1941, hänet yritettiin vaihtaa erääseen saksalaiseen marsalkkaan (Oletettavasti tarkoitetaan Paulusta) mutta Stalin ei suostunut vaihtamaan luutnanttia marsalkkaan. Virallisten tietojen mukaan hän teki itsemurhan heittäytymällä päin sähköaitaa.

Neuvosto joukkojen vallattua Berliinin leiri jatkoi toimintaansa, isännät vain vaihtuivat, eli kansa siirtyi terrorista toiseen. Alueelle on säilynyt muutamia rakennuksia. Valkoisen katoksen alle on jätetty tuhoutunut krematorio. sen vieressä on teloituspaikka ja pieni kaasukammio. Aidan ulkopuolelle leirin päätyyn on rakennettu tämä NKVD:n erikoisleiri. Pieni erillinen museo kertoo neuvostoajasta leirissä. MKe 2017.

 

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..