Kenraalimajuri Laguksen komentopaikka kesällä 1944 Juustila Venäjä

Paikka:

Kenraalimajuri Laguksen komentopaikka kesällä 1944 Juustila Venäjä

ID:

009045006

Sijainti:

Kuvaus:

Kenr.majuri R.Laguksen komentopaikka kesäkuun lopun kiivaimpien taistelujen aikana oli sijoitettu Juustilan kylän itäpuolelle. Maasto on hankalaa kalliota ja kivikkoa, liikenne itse paikalla oli kovaa koska Lagukselle oli parhaimmillaan alistettu oman divisioonan lisäksi kaksi muuta divisioonaa. Venäläisille selvisi aika pian komentopaikan sijainti. Kesäkuun 28. päivänä neuvosto ilmavoimat mobilisoi ainakin kahdeksankymmentä lentokonetta tuhoamaan tämän paikan. Oli täysin selvää että tällä arsenaalilla saatiin komentopaikka tuhottua. Lagus itse oli aivan onnenkantamoisena lähtenyt tukikohdasta 10 minuuttia aikaisemmin tapaamaan 11. D komentajaa ”Kylmä Kalle” Heiskasta.  
Sodan jälkeen v.1946 Lagus törmäsi sattumalta Helsingissä pommituslentolaivueen komentajaan kenraali A. Andrejeviin. Lagus totesi keskustelussa ironisesti että ”Hyvin pommitettu, komentopaikka meni”.

Ernst Ruben Lagus (12. lokakuuta 1896 Koski HL – 15. heinäkuuta 1959 Lohja) oli suomalainen jääkärikenraalimajuri. Lagus toimi huoltopäällikkönä talvisodassa, sekä myöhemmin jatko- ja Lapin sodassa muun muassa Panssaridivisioonan komentajana. Sotapalveluksensa ansiosta hänet nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi numero 1.

Nykyisin oletettu alue on kanava-alueen aidan takana, tuo paikka on kirjallisuuden kautta haettu oletettu komentopaikka. Tarkempaa tietoa tarvitaan asian varmistamiseksi. JHe 2016.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: