Vidkun Quislingin asunto ja bunkkeri Oslo Norja

Paikka:

Vidkun Quislingin asunto ja bunkkeri Oslo Norja

ID:

047002010

Sijainti:

Kuvaus:

Sodanaikaisen natsijohtajan Vidkun Quislingin bunkkeri on avattu yleisölle Oslossa.
Astu 17 porrasta alaspäin - ja astut 70 vuotta ajassa taaksepäin.

Näin kuvaillaan Oslon uusinta historiallista nähtävyyttä, joka on avattu ensi kertaa yleisölle. Kyseessä on Norjan toisen maailmansodan aikaisen natsijohtajan Vidkun Quislingin henkilökohtainen johtobunkkeri, joka on säilytetty mahdollisimman tarkasti alkuperäisessä asussaan.

67 neliömetrin kokoisessa bunkkerissa on työhuone, ruokavarasto, sairastupa ja wc. Alkuperäiset puhelin- ja sähkölinjat sekä ilmastointijärjestelmä ovat tallella, ja entisöintitöissä löytyi jopa hapertunut rulla 70 vuotta vanhaa vessapaperia sekä huisku, jolla epämiellyttäviä hajuja saattoi karkottaa nenästään.
Bunkkerin betonikatto on 4 metriä paksu, seinät 2,4 metriä. Se on yhteydessä huvilan kellariin, ja bunkkerissa on myös varauloskäynti.

Bunkkeri säilytettiin sodan jälkeen toisin kuin Oslon kuninkaanlinnan alla sijainnut bunkkeri, joka täytettiin. Vuosien saatossa bunkkeriin pääsi sadevettä ja se rapautui.
Bunkkerista ei aiemmin pidetty meteliä, koska siitä pelättiin tulevan uusnatsien pyhiinvaelluskohde. Norjan Holocaust-keskus, joka on omistautunut totalitarismin, antisemitismin, kansanmurhien ja vähemmistöjen oikeuksien dokumentointiin, uskoo kuitenkin ajan olevan nyt kypsä bunkkerin mustan historian kertomiselle.
 
Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling (18. heinäkuuta 1887 – 24. lokakuuta 1945) oli norjalainen upseeri ja äärioikeistolainen poliitikko, joka toimi vuosina 1942–1945 kansallissosialistisen Saksan miehittämän Norjan nukkehallituksen johtajana miehityshallinnon alaisuudessa. Miehityksen jälkeen hänet teloitettiin maanpetturuudesta, murhasta ja varkaudesta tuomittuna.

Vidkun Quislingille rakennettu komentobunkkeri on pidetty Norjassa 70 vuotta pääasiassa suljettuna, koska siitä pelättiin tulevan uusnatsien pyhiinvaelluskohde. Nyt ajan katsotaan olevan kypsä sen avaamiselle. (KUVA: Poppe Cornelius)

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: