Ienimäjoen silta Syväri

Paikka:

Ienimäjoen silta Syväri

ID:

009090020

Sijainti:

Kuvaus:

Tuulosjoelta 4.9.1941 Syvärin suuntaan aloitetun hyökkäyksen edistymisen nopeus yllätti puna-armeijan, sillä Osasto Laguksen 2./JP 2 oli edennyt Ienimäjoen tasalle jo 6.9. iltapäivällä, ja sen tukena olleet T-26-panssarivaunut levittäytyivät jokivarteen. Tällöin maantiesilta oli vielä ehjä, vaikkakin sitä oli yritetty polttaa. Joen etelärantaa puolusti vihollisen Marssipataljoona 2, joka oli juuri siirtynyt linjaan Syvärin eteläpuolelta.

Siltaa ryhdyttiin valtaamaan siten, että Rask.Psto 2 ja kranaatinheittimet ampuivat puolen tunnin tulivalmistelun joen eteläpuolelle, ja sitten jääkärit aloittivat hyökkäyksensä. Vihollisen ankarasti tulittaessa alikersantti Aarne Voutilainen syöksyi vapaaehtoisena kärkimiehenä sillan yli ja tuhosi konepistoolillaan kymmeniä vihollisia. Tämän tapahtuessa Voutilaisen ryhmä seurasi tätä sillanpääasemaan. Edelleen, 2K:n ylimenoa nopeutti myös komentoryhmän johtaja, alikersantti Paavo Korpi, joka tuhosi kolmen taistelutoverinsa avustaman parikymmentä vihollista ja otti vangiksi 40. Näiden tapahtumien jälkeen panssarivaunut syöksyivät sillan yli yksi kerrallaan, sitten tulitukiaseet seurasivat. Eteneminen jatkui ripeästi, ja Syvärin ranta saavutettiin seuraavana aamuna.

Taistelu Ienimäjoen sillasta oli kestänyt puolitoista tuntia, ja vihollispataljoona lyötiin täysin hajalle. 2K:n jäljessä tullut 3K aloitti maaston haravoinnin ja keräili talteen runsaat sata sotavankia. Myöhemmin samana syksynä Ylipäällikkö nimitti alikersantti Korven (14.11.1941) ja alikersantti Voutilaisen (25.11.1941) Mannerheim-ristin ritareiksi. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: