Mannerheimin muistolaatta - Pietari

Paikka:

Mannerheimin muistolaatta - Pietari

ID:

009900005

Sijainti:

Kuvaus:

Mannerheimin muistolaatta on Pietarissa 16.6.2016 paljastettu Carl Gustaf Emil Mannerheimille omistettu muistolaatta. Pronssiin valetussa korkeassa pintareliefissä Mannerheim on kuvattu Venäjän keisarillisen armeijan juhlaunivormussa. Taustalla on Venäjän lippu ja oikeassa alareunassa venäjäksi teksti Venäjän armeijan kenraaliluutnantti Gustav Karlovitš Mannerheim palveli vuodesta 1887 vuoteen 1918.
Muistolaatta sijaitsee osoitteessa Zaharevskaja 22 rakennuksessa, jossa toimii nykyisin sotilasinsinööri-instituutti. Mannerheim palveli aikoinaan läheisissä rakennuksissa toimiessaan Venäjän kaartin joukkojen Chevalier-kaartin upseerina. Hän myös asui jonkin aikaa lähes vastapäätä muistolaattaa. Reliefissä ei ole kuitenkaan mainintaa Mannerheimin toiminnasta itsenäisen Suomen marsalkkana ja presidenttinä.
Muistolaatta oli tarkoitus paljastaa jo kesäkuussa 2015, mutta tilaisuus peruttiin.
Medialle ei annettu etukäteistietoa paljastusajankohdasta. Tilaisuuden järjestävä taho ei selvinnyt, mutta Kauppalehden toimittaja arveli sen olleen Venäjän historiallinen seuran. Paikalle ei kutsuttu myöskään Suomen valtion virallista edustajaa, vaikka Mannerheim on Suomen entinen presidentti. Paikalla oli kuitenkin kunniakomppania ja sotilassoittokunta ja lisäksi tilaisuuteen oli ilmeisesti komennettu läheisen kauppakorkeakoulun opiskelijoita, jotka laskivat paikalle kukkia.
Paljastustilaisuudesta uutisoi pietarilainen Fontanka.ru -sivusto. Seremoniassa olivat paikalla Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski sekä presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov.

Paljastustilaisuudessa puhuttiin Mannerheimin elämästä Pietarissa ennen vuotta 1917, sekä tarpeesta kunnioittaa kaikkia osapuolia, jotka osallistuivat Venäjän vallankumoukseen. Paikalle oli saapunut muutamia äänekkäitä mielenosoittajia ja tilaisuudessa kuultiin juhlapuheiden lisäksi "häpeällistä"-vastalauseita. Niihin kulttuuriministeri vastasi, että ei pidä olla paavillisempi kuin paavi itse. Medinskin mielestä itse Stalin oli ottanut Mannerheimin suojelukseensa.

Lopulta tilanne on johtanut siihen, että oikeuden päätöksellä muistolaatta poistetaan 9.9.2016. Kadulla seisoo yksi poliisiauto jatkuvasti kunnas laatta on poistettu.

Nyt laatta on poistettu ja viety Tsarskoje Selon museoalueelle.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: