Murettu rengas Laatokan ranta

Paikka:

Murettu rengas Laatokan ranta

ID:

009028001

Sijainti:

Kuvaus:

Sodan jälkeen ”Elämän tien” varrelle on pystytetty lukuisia muistomerkkejä. Niistä huomattavimmat ovat ”Murrettu rengas” Vahanovan lähellä, ”Rumpalinmäki” Seuloskoissa ja ”Elämän kukka” Kovalan kylän (ven. Kovaljovo) lähellä.

Laatokan rannalla Vaganovossa on niin sanotun Elämän tien muistomerkki Murrettu rengas. Se muodostuu kahdesta teräsbetonikaaresta, jotka kuvaavat saartorengasta Leningradin ympärillä, ja kaarten päiden välisestä raosta, joka symboloi Elämän tietä. Kokonaisuuteen kuuluvat myös kaksi valkoista betonipalloa valonheittimien symbolina ja yksi 85 millimetrin ilmatorjuntatykki.

Elämän tiellä yleisesti tarkoitetaan useampaa huoltoreittiä Laatokan lounaisosan kautta Leningradiin ajalla syyskuu 1941 - helmikuu 1944. Avoveden aikaan liikenne tapahtui laivoilla Kobonasta ja Novaja Ladogasta Laatokan länsirannan Osinovetsin satamaan. Talvella Laatokan ylitti Kobonasta alkanut noin 25 kilometrin pituinen jäätie länsirannalle Vaganovoon ja Kokkorevoon. Ja näistä Laatokan länsirannan pisteistä liikenne edelleen Leningradiin tapahtui sekä kuorma-autoilla että junilla. Lisäksi kaupunkia huollettiin kuljetuskoneilla ilmateitse. Kun puna-armeija mursi Leningradin saarron Pähkinälinnan alueella tammikuussa 1943, lisähuoltotie ja -rata rakennettiin vallatun rantamaan kautta Neva-joen yli ja edelleen Leningradiin. Tämä logistinen kokonaisuus eri vaiheineen muodosti Elämän tien.

Sodan jälkeen Elämän tien muistoksi on pystytetty muutamia muistomerkkejä. Vaganovon Murretulta renkaalta viisi kilometriä pohjoiseen sijaitsee varsinainen Elämän tie -museo Osinovetsissa. Se on avattu vuonna 1972, ja sen tiloja ja näyttelyjä on uudistettu aivan viime vuosina. JHe 2016 ja ENa 2018.

 

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..