Panerian keskitysleiri Liettua

Paikka:

Panerian keskitysleiri Liettua

ID:

370001004

Sijainti:

Kuvaus:

Paneriain – aiemmin Ponar – keskitysleirillä tapettiin vuosina 1941–1944 noin 100 000 ihmistä, joista 70 000 oli juutalaisia. Usein lähietäisyydeltä ammutut uhrit heitettiin joukkohautakuoppiin, joita on alueella yhteensä 12. Ampujina toimivat natsien liettualaiset liittolaiset.

Liettuan Paneriaissa sijaitsevalta keskitysleiriltä on löytynyt vankien käsin kaivama tunneli, jota pitkin leirin vangit yrittivät paeta natsivangitsijoiltaan.
Tunneli paljastui arkeologiryhmän kerroskuvauksessa. Ryhmän mukaan noin 80 juutalaista vankia kaivoi tunnelin käyttämällä pääasiallisesti vain käsiään.

Yksi liettualainen joka syyllistyi satarikoksiin oli Herberts Cukurs. Herberts Cukurs (17 toukokuu 1900 Liep?ja, Kuurinmaan kuvernementti, Venäjän keisarikunta - 23 helmikuu 1965 vuonna Shangrilá, Uruguay) oli latvialainen lentäjä. Hän oli jäsenenä Arajs Kommandossa, joka osallistui joukkomurhaan Latvian juutalaisia osana holokaustia.Hän ei koskaan joutunut tutkimuksiin teostaan, vaikka on silminnäkijöitä jotka yhdistivät Cukursin sotarikoksiin. Hänet murhasi Israelin tiedustelupalvelu (Mossad) vuonna 1965. Cukurs on kutsuttu "Butcher Riian" eli Riian teurastajaksi.

Kuvassa arkku, johon Mossadin miehet laittoivat Cukursin ruumiin ja kirjeen missä luki "Ne jotka eivät koskaan unohda".

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: