Etelärannan puolustusasema Syväri

Paikka:

Etelärannan puolustusasema Syväri

ID:

009085002

Sijainti:

Kuvaus:

Syvärin etelärannalla sijaitsee erillinen puolustusasema Rovskojenniemen bunkkerilinjan itäpuolella. Vaikka aseman ja linjan väliä on pari kilometriä, ne kuuluvat samaan puolustuskokonaisuuteen. Niemen ja sen itäpuolen puolustusaseman välimaasto on ollut avosuota, joka sittemmin on peittynyt Podporozen voimalaitospadon rakentamisen ja vedenpinnan nousun myötä veden alle.

Etelärannan puolustusasema on sotahistoriallinen helmi, linnoitetun perinteemme tärkeä kulttuurihistoriallinen monumentti. Sen kaikki linnoitteet 13 kpl on rakennettu, ja ne löytyvät maastosta hyvin.

Suurimmassa osassa näitä teräsbetoni + hirsilaitteita on teräksinen ampumakupu paikoillaan. Äärimmäisenä lounaassa on kaksoisbunkkeri, eli yksi linnoite varustettuna kahdella ampumakuvulla. Eräät laitteet ovat osaksi yhdistetyt toisiinsa taistelukaivannoin, ja kukkulakohtiin on tehty avoasemia ja pesäkkeitä, joista yhdessä muodostuu kompakteja taistelutukikohtia. Erikoisuutena voidaan pitää sitä, että jokaisen korsumaisen teräsbetoni + hirsilaitteen päälle on rakennusvaiheessa ladottu pienkivikerros, jossa kivien halkaisija oli 30-50 cm. Kiviä on satoja per laite.

Miten mennä kohteeseen: Rovskojenniemeen menevä metsäura risteää entisen sähkölinjan kanssa kohdassa 61.051540, 34.952009. Siitä lähtemällä ensin sähkölinjauraa itään ja sitten koilliseen pääsee kohteen eteläreunaan 3,5 kilometrin päässä. ENa 2016.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..