Podporozen Torjuntakeskukset Syväri

Paikka:

Podporozen Torjuntakeskukset Syväri

ID:

009085003

Sijainti:

Kuvaus:

Koordinaatti (Podporozen keskustaan): 60.9122447, 34.1781235. Torjuntakeskusten koordinaatit kunkin kohteen keskelle ko Torjuntakeskusta käsittelevässä kohdassa.
Podporoze (tai Syvärin kaupunki, tai Koskenala) on Syvärin linnoittamista suunniteltaessa katsottu tärkeimmäksi Syvärin etäpuoliseksi sillanpääksi. Kaupungin ympärille on rakennettu kuusi Torjuntakeskusta, lännestä itään:

1. Muurmannin radan Torjuntakeskus
2.Linjatien Torjuntakeskus
3.Vanhan maantien Torjuntakeskus
4. Kenttäradan Torjuntakeskus
5. Etulinjan tien Torjuntakeskus
6. Shemenskin suunnan Torjuntakeskus

Käsite Torjuntakeskus ja nimet torjuntakeskuksille on osin poimittu (torjuntakeskukset 1,2 ja 6) alueella linnoittamista tehneen Linnoitusrakennuspataljoona 611 sotapäiväkirjoista ja osin alueella kävijöiden toimesta (torjuntakeskukset 3, 4 ja 5).
Yhtä lukuun ottamatta kaikista rautakupubunkkereista on sodan jälkeen "evakuoitu" rautakuvut. Ainut pesäke, jossa kupu on tallella on Muurmannin radan Torjuntakeskuksen läntisin pesäke, A5551. Kaikki numeroidut kohteet ovat betonirakenteisia kantalinnoitteita, ja niitä ei ole räjäytetty venäläisten toimesta kuten esim PSS-aseman linnoitteille on sodan päätyttyä tehty. Podporozen torjuntakeskusten numeroidut linnoitteet on käyty ja kuvattu Timo Hakalan työryhmän toimesta kevään ja syksyn 2016 aikana.

Alueelle on tehty vielä lukuisa määrä kartassa merkitsemättömiä kantalinnoitteita, mm pallokorsuja kevään 1944 aikana (kts Linnoitusrakennuspataljoona 611 sotapäiväkirja). Päämajan kartta on tammikuulta 1944.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..