Hiidenvuoren luola Hiidenselkä

Paikka:

Hiidenvuoren luola Hiidenselkä

ID:

009070028

Sijainti:

Kuvaus:

Hiidenvuori näyttävä kalliovuori, jonka laelta avautuvat komeat näkymät Laatokan rannikon saaristoon ja Jänisjokilaaksoon.

Vuoren laelle on louhittu luola mäen korkeimman kohdan alle. Luolan katossa on läpimitaltaan metrinen reikä. Luola kuului Talvisodan puolustusjärjestelmiimme. Täällä oli Jänisjoen suulle sijoitettujen tykkiemme tulenjohto. Pieni tähystysaukko ei näkynyt vihollisen lentokoneisiin, sillä aukon päällä oli lumen peittämä katos.

Laelle on hakattu kallioon vuosiluku 1922 ja kolmiomittauksen kiintopisteen merkki muutaman metrin päähän luolan katossa olevasta reiästä.

Miten mennä kohteeseen: vuorelle pääsee parhaiten kinttupolkua pitkin, joka lähtee vuoren juurelta Hiidenselän kylään menevältä tieltä punaiseksi maalatun talon kohdalta. Vuorelle nousuun menee 10-15 minuuttia. Itse luolaan tutustuminen voi vaatia kumisaappaat jalkaan ja taskulampun käteen. Luolan sisään pääsee kallion länsirinteen puolelta. Luolan louhintajäte on röykkiöinä jyrkän rinteen juurella. Teksti: E. Naukkarinen 2016.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..