Podporozen ent. Punaupseerikoulu Syväri

Paikka:

Podporozen ent. Punaupseerikoulu Syväri

ID:

009085102

Sijainti:

Kuvaus:

Kun Jatkosodassa Muurmannin radan silta oli kokonaan vallattu 12.9.1941, saatiin lisää joukkoja ja kalustoa Syvärin eteläpuolelle ja ryhdyttiin Podporozen kaupungin valtaamiseen. 

Vihollinen oli keskittänyt kaupungin puolustukseen 3-rykmenttisen 314.Divisioonan, yhden NKVD-rykmentin ja neljä erillispataljoonaa. Nämä joukot olivat kaivautuneet hyviin asemiin ja linnoittautuneet rakennuksiin. Raivokkaat taistelut kestivät viikon. Lopulta vihollisen puolustus murtui 18.9., ja 17.Divisioonan joukot onnistuivat valtaamaan kaupungin. 

17.Divisioonan vaiheista kertovassa Tammidivisioona-kirjassa sivulla 50 on erään rakennuksen kuva, ja kuvateksti kertoo näin: "Vahvimpia vastarintapesäkkeitä oli Podporozen länsilaidalla ollut Punaupseerikoulu."

Rakennus on yhä olemassa, ja se toimii kouluna. Tuon koulurakennuksen vieressä on venäläinen sotamuistomerkki, joka kunnostettiin vuonna 2014: siihen laitettiin tulet, ja sen eteen tuotiin kaksi kenttätykkiä. Paikasta on hyvä näköala joelle ja Podporozen voimalaitospadolle. ENa 2016.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: