Kaljukukkula Gora Syväri

Paikka:

Kaljukukkula Gora Syväri

ID:

009085106

Sijainti:

Kuvaus:

Goravaaran luoteispuolella on erillinen mäki, jonka nimeksi Jatkosodassa tuli Kaljukukkula (eräissä piirroksissa nimenä on Paljaskallio).

Kukkulan hallinnasta käytiin armottomia taisteluja vuodenvaihteen 1941-42 ympärillä. Taistelut olivat Goran taistelujen osataisteluja, ja niissä Rajajääkäripataljoona 4 kärsi 56-prosenttiset tappiot. Lopulta kukkula jäi suomalaisjoukkojen haltuun. 

Alik Väinö Linna osallistui Goran taisteluihin I/JR 8:n mukana. Hän kirjoitti Tuntemattoman sotilaan 9. luvussa mm. näin: 

Takavasemmalla sijaitsevan Kaljukukkulan laki ryöppysi raskaassa keskityksessä. Rajajääkäripataljoonan jäännösten oli lopulta kolmen turhan ja verisen yrityksen jälkeen onnistunut pureutua siihen kiinni. Kukkulan rinteet oli reunustettu ruumiilla, sillä vihollisella ei ollut peräytymismahdollisuuksia ja siitä syystä muodostui taistelu erittäin katkeraksi. Rajajääkäreiden hyvä henki kesti kolme epäonnistumista, ja kun neljäs vei heidät kukkulalle, kaatuivat siperialaiset kuoppiinsa yhdenkään antautumatta. Nyt ampui vihollinen sitä kiihkeästi tykistöllään, ja siellä ruumiiden seassa kyhjöttivät rajajääkärit apaattisina, kauhu sydämessä, tuon myllerryksen keskellä

Maastonkohta tänään: Kaljukukkula on jyrkkärinteinen, ja sen päällys taistelukaivantojen kuvioimaa. Osittain vesakoitunut. Seutu on sotaromun etsijöiden aarrearkku.

Miten mennä kohteeseen: Baranin tienristeysalueelta lähtee metsäura etelään Goravaaran suuntaan. Uraa patikoimalla pääsee perille asti vaaran alueelle ent. Mäkikylään ja sieltä edelleen Kaljukukkulalle. Matkaa noin 8 km. Satelliittikuvasuurennos, kartta ja kompassi mukaan. ENa 2016.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..