Pohjoismaiden suurin kansallismuseo Tartto

Paikka:

Pohjoismaiden suurin kansallismuseo Tartto

ID:

372012003

Sijainti:

Kuvaus:

Tartossa avataan lokakuun alussa uusi Viron kansallismuseo, josta tulee samalla Baltian suurin museo. Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Lina Ghotmeh,Dan Dorell ja Tsuyoshi Tane jotka työskentelevät ranskalaisessa Dorell.Ghotmeh.Tane / Architects -toimistossa.
Rakentaminen aloitettiin jo kaksikymmentä vuotta sitten, kun Viron valtio oli tehnyt päätöksen uuden kansallismuseon rakentamisesta Tarttoon vuonna 1995. Museon peruskivi muurattiin vuonna 1996. Nyt massiivinen rakennus on vihdoin valmis. Loppukesä ja alkusyksy kuluvat näyttelyiden rakentamisessa.

Näyttelypinta-alaa on yli 6 000 neliötä ja rakennuksen pituus on 350 metriä. Ulkonäöltään rakennus muistuttaa laivaa. Sen alle on tehty pieni joki, joka symbolisoi veden merkitystä Viron historiassa. Tartossa virtaa Emajoki.
 
Viron kansallismuseon varastoissa on satojatuhansia esineitä. Tarton vanhaan kansallismuseoon mahtui esille vain pieni osa esineistä, ja siellä teemana oli talonpoikaiskulttuuri, museon pääopas Virve Tuubel kertoo.

Tuubelin mukaan Viron kuuluessa Neuvostoliittoon kansallismuseolle kuuluneet esineet hajasijoitettiin ympäri maata. Niitä säilytettiin muun muassa kirkoissa. Nyt uuteen kansallismuseoon esineitä on kerätty varastoista. Museoon tulee yksitoista näyttelyä, joissa käydään läpi Viron historiaa yhdeksäntuhannen vuoden ajalta. Näyttelysaleissa kiertosuunta kulkee niin, että nykyajasta liikutaan kohti menneisyyttä ja kivikautta.

Kaksi päänäyttelyä ovat nimeltään Kohtaamisia ja Uralin kaiku, joka kertoo suomalais-ugrilaisista kansoista. Uralin kaiku -näyttelyssä pääpaino on arjen esittelyssä. Museossa kerrotaan, miten esimerkiksi vepsäläiset, vatjalaiset ja samojediperheet ovat eläneet tuhansien vuosien aikana. Näyttelyissä näkyvät vuodenajat ja vuorokauden rytmi. Talvi ja yön pimeys symbolisoivat elämää pohjolassa.
Kohtaamisia-näyttely vie aikamatkalle Viron historiaan. Sen teemoja ovat muun muassa vapaus, nykyaika, miehitys, kirjan aika, kristinuskon tulo, rautakausi ja kivikausi.
Museossa on tiloja vaihtuville näyttelyille. Ensi vuonna siellä esitellään virolaisia kansanpukuja ja vuonna 2018 Viron historiaa, kun Viron ensimmäinen tasavalta juhlii sataa vuottaan.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..