Variskivi Salmi

Paikka:

Variskivi Salmi

ID:

009074008

Sijainti:

Kuvaus:

Laatokan rannan Variskivi oli virallisen valtionrajan rajamerkki, johon rajalinja tuli Laatokan länsirannalta ulapan yli suoraan. Rantaviivalla rajalinja jatkui luoteeseen 2 km Vino-ojalle Tällä osuudella rantamaa kuului Venäjään, vesialue Suomeen. Rannasta raja nousi Vino-ojaa ja tilusrajaa pitkin 3 km koilliseen maantiehen kiinni, ja maantien länsipuolisessa ojassa se kulki kilometrin kaakkoon Manssilan Rajakiveen. Siitä raja ylitti tien itään ja jatkui kohta pääpiirtein pohjoiskoilliseen kohti Suojärven pitäjän itäisimpiä kyliä.

Raja oli Ruotsin ja Venäjän välinen virallinen valtionraja vuosina 1617-1721. Sama raja oli Suomen autonomisen suuriruhtinaskunnan ja Venäjän välinen tulliraja ja hallinnollinen raja vuosina 1811-1917. Suomen itsenäistyttyä rajasta tuli jälleen virallinen valtionraja, minkä molemmat valtio-osapuolet vahvistivat Tarton rauhansopimuksessa vuonna 1920. Puna-armeijan joukot ylittivät rajan 30.11.1939, ja alkoi Talvisota. Sota-ajan seurauksena raja siirtyi kauemmaksi länteen.

Miten mennä kohteeseen: Variskivelle pääsee kätevimmin ajamalla Rajakonnun (Pogrankondushin) mäeltä etelään päätietä pitkin ja vielä Aunuksen radan ylitse. Kylämäeltä on 2,3 kilometriä radanylityskohtaan. Sata metriä radan jälkeen lähtee oikealle "kesämökkitie" Laatokan rantaan. Tavallinen henkilöauto kannattaa jättää tähän sopivan paikkaan parkkiin ja lähteä kävelemään uraa ja rantaa pitkin pohjoiseen. Matkaa kivelle on noin 2,6 km eli puolisen tuntia. Jos käytössä on maasturi, on mahdollista ajaa Variskivelle asti Laatokan kovapintaista hiekkarantaa pitkin. ENa 2017.


Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..