Kiestingin radan päätepiste Kiestinki Viena

Paikka:

Kiestingin radan päätepiste Kiestinki Viena

ID:

009120020

Sijainti:

Kuvaus:

Kuvat Kiestingistä, sen aikaisen Kiestinki-Louhi radan päätepisteestä. Haavoittuneet tuotiin motista rataa pitkin ja tästä edelleen joko Kiestingin kenttäsairaala 12. (hevostalli kuvissa) tai Kananaisten kenttäsairaala 11. Takaisin mentässä huollettiin joukkoja viemällä tarvikkeita.

Kyseinen valokuva on otettu 18.8.1941 Kiestingin asemalla ja kyseessä on keittäjälotta Lyyli Iso-Aho, joka hoivaa Kiestingin motissa kranaatin sirpaleista haavoittunutta vänrikki Bror Koskista. Kuvan haavoittunut on tunnistettu aikalaisten aseveljien toimesta ja KT toimitus on aikanaan selvittänyt asiaa myöskin keskustelemalla Bror Koskisen kanssa. Kuvan on ottanut saksalainen rintamavalokuvaaja ja kuva oli ensin saksalaisten "Signal"-nimisessä rintamalehdessä ja levisi sitten sieltä suomalaiseen vastaavaan versioon ja edelleen julkisuuteen suomalaisiin lehtiin ja kirjoihin. 

Lotta Iso-Aho oli kotoisin Kärsämäeltä ja oli ollut jo välirauhan aikana II/JR 12 mukana toimien konekiväärikomppanian keittäjälottana. Kun sota alkoi, hän seurasi pataljoonaa mutta joutui sitten jäämään Kiestinkiin koska lottia ei päästetty eteenpäin hyökkäyksen mukaan. 

Lyyli Iso-Ahon, myöhemmin sukunimeltään Kesäniemi, asui sodan jälkeen Vääksyssä. Vänrikki Bror Koskinen jäi henkiin ja muutti sodan jälkeen Ruotsiin, eli vielä 1996, kantaen 7 sirpaletta sydänkammiossaan.

LOTTA MIELIKKI LUOSTO

Ainoa lotta, joka oli Kiestingin motissa mukana, oli lääkintä lotta Mielikki Luosto. Hän oli halunnut rintamalle töihin ja oli kuullut, että tuntemansa lääkintäluutnantti Kaste Varjoranta toimi JR12:n toisen pataljoonan lääkärinä jossain Kuusamon Pistojärven seutuvilla. Lotta kirjoitti lääkärille ja pataljoonan komentaja Ali Koskimaa myöntyi lopulta lotan tuloon, kun oli kerran muitakin naisia, muonitus lottia ja sotilaskotisisariakin.

Kyllikki Luosto laskeutui kuorma-autosta Suvannon kylässä, joka sijaitsi parisen peninkulmaa rajalta Kiestingin suuntaan ja kysyi tietä yksikköön. Kylässä olevat sotilaat näyttivät polun päätä ja selittivät, että sitä pitkin reilusti yli peninkulman. Sinne ei auto kulje ja saatat tavata matkalla niin omia kuin vihollisiakin. Melkein viiden tunnin yksin kulkemisen jälkeen hän pääsi perille.

Kun pataljoona lähti myöhemmin hyökkäykseen Kiestingistä Louhen suuntaan, määräsi Jussi Turtola, että pataljoonan naiset jäävät toistaiseksi Kiestinkiin, niin sotilaskotisisaret kuin lotatkin. Lotta Luosto tuppaantui väkisin mukaan II/JR12 joukkoon ja oli koko ajan motissa mukana jsp:llä. Hän kesti alusta loppuun kaiken sen vaivan mikä rautatien kiilassa motissa jouduttiin kestämään. Kun joukot vetäytyivät motista, sai Kyllikki Luosto pari päivää aikaisemmin kuolleen Jussi Turtolan myöntämän I luokan vapaudenmitalin, jonka hänelle ojensi uusi komentaja, everstiluutnantti Oras Selinheimo, entinen Turtolan esikuntapäällikkö. Miehet totesivat, että kerrankin mitalilla oli oikea osoite.

Tässä vain muutama näyte uhrautuvista naisista rintamalla, oli siellä Kiestingin Kananaisissa Iisalon veljessarjan nuorin sisko toimisto lottana Kenttäsairaala 11. ja samassa kenttäsairaalassa oli tämän kirjoittajan äiti sairaanhoitajana. Kunnia heille kaikille kuin myös kaikille Suomen naisille, jotka uhrautuvasti tekivät osansa sodissamme. JHe 2016

Lakki päästä

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..