Nikitinskaja Osta Syväri

Paikka:

Nikitinskaja Osta Syväri

ID:

009085131

Sijainti:

Kuvaus:

Jatkosodassa Nikitinskajan kylä asuinrakennuksineen oli etulinjan joukkojemme tärkeä tukeutumispaikka. Tänne oli sijoitettuna mm. eläinlääkintä-, huolto- ja viestiosia. Kylän laidalla sijaitsivat III/KTR 2:n tuliasemat. Koordinaatti kartalla osoittaa kylän entisen kirkon paikan; kirkko oli palanut vuonna 1933.

1.Tiedotuskomppanian luutnantti Olavi Paavolainen kävi Nikitinskajasssa ja raportoi:

"9.9.1942 Retki Ostaan – Suomen armeijan itäisimpään vartiopaikkaan. 
Jälleen saavutan erään matkan pään. Ja jälleen valmistaa Aunus erään niitä maisemayllätyksiä, joista se on niin rikas. Äänisen etelärannalla ei ole lehtoa, ei korpea eikä vuoria, vaan maasto aaltoilee täällä Keski-Eurooppaa muistuttavina mahtavina kumpuina, joita huojuva vilja peittää.

Korkeimmalta kohdalta Nikitinskajassa aukenee horisontti 30 kilometrin laajuisena. Äänisen rantaa kiertävän kanavan vanha osa näkyy kohdittain selvästi; sen takana hohtaa hehkuvan sininen Ääninen kuin meri. Mikä vapautus nähdä Aunuksessa niin harvinainen ilmiö kuin taivaanranta koko avaruudessaan. Komeampaa päätepistettä kiertomatkalleni en olisi voinut kuvitella. Pilvien, meren ja viljan maisema."

Miten mennä kohteeseen: pohjoisesta Kiprushinon kylästä tietä pitkin autolla etelään niin pitkälle kuin pääsee ja sitten loput kävelemällä. Etelästä: entisen Levinan kylän kohdalta patikoimalla vanhaa kylätietä pohjoiseen 3,5 km. ENa 2016.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..