Rovskoje Syväri

Paikka:

Rovskoje Syväri

ID:

009085143

Sijainti:

Kuvaus:

Syvärin etelärannalla Rovskojen kylässä (Rouskissa, Rouskulassa) oli proomunrakennustelakka ja viisi keskentekoista proomua, kun joukkomme etenivät alueelle syyskuun loppupuoliskolla 1941. Tuolloin muun muassa 7.Divisoonan Jalkaväkirykmentti 30 ajoi takaa ja tuhosi Aunuksen taisteluissa hajalle lyötyjä vihollisdivisioonien rippeitä, jotka pyrkivät etelään ja Syvärin yli. Takaa-ajossa sotavangeilta saatujen tietojen perusteella vihollisen aikomuksena oli ylittää Syväri kolmesta kohdasta: Rovskojesta 4-5 km ylävirtaan olevien saarten kohdalta (500-600 sotilasta), Rovskojen kylän kohdalta (samansuuruinen osasto) sekä Rovskojen ja Plotinon puolivälistä (1000 sotilasta). 

Syvärin etelärannalla olleet vähäiset varmistusosastomme eivät pystyneet pidättelemään em. kohtiin suuntautuneita vihollisvoimia, joiden siis onnistui ylittää Syväri ja jatkaa silmitöntä pakoaan omiensa yhteyteen etelämmäksi. Rovskojessa oli ollut myös kaksiraaminen saha, mutta sen vihollinen ehti polttaa vetäytyessään. 

Rovskojen proomunrakennustelakalla oli pituutta 105 metriä, ja sen puolivalmiit proomut oli (ilmeisesti) tarkoitettu sukellusveneiden liikutteluun Laatokan ja Äänisjärven sekä Äänisjärven ja Vienanmeren välillä. Telakan toiminta oli perustunut gulag-ojennustyöleiriin, jonka alue oli ollut aitauksella rajattu ja vartiotornista valvottu. Työleirin vangit olivat poliittisesta, kumouksellisesta toiminnasta tuomittuja henkilöitä, jotka olivat saaneet tuomion Neuvostoliiton rikoslain 58. pykälän mukaan. Pykälän perusteella tuomion saattoi saada kuka tahansa, milloin tahansa ja mistä vain.

Rakentajajoukkomme valmistivat Pidman siltaan tarvitut proomut Rovskojessa kevättalvella 1942. Silta oli käytössä toukokuusta 1942 alkaen. Joulukuussa 1943 proomusillan korvasi viereen rakennettu kiinteä kenttäsilta, jonka tukipaalut juntattiin Syvärin pohjaan. Proomut vapautuivat muualle käyttöön, mm. Rovskojen sillan jaksoiksi. Asemasodan vuosina telakalla rakennettiin myös vaunuja kapearaiteisille radoille. Lisäksi kylää piti tukikohtanaan Rovskojenniemen bunkkerilinjaa - Rovskojen Vallia - rakentanut linnoitusrakennuspataljoona 333. ENa 2016

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..