Prokofevskaja Orenshenskojejärvi Syväri

Paikka:

Prokofevskaja Orenshenskojejärvi Syväri

ID:

009085156

Sijainti:

Kuvaus:

Kun 7.Divisioona oli ylittänyt Syvärin 6.10.1941, divisioonan Jalkaväkirykmentti 51 suunnattiin Voznesenjasta linnuntietä 40 km länsi-lounaaseen ottamaan haltuun ns. suurten järvien alue. Siellä järvet, niiden väliset kannakset ja Vitmusjoki ketjun tavoin muodostavat luonnollisen rintaman. Katsottiin, että tällainen linja olisi helppo puolustaa, ja että järvet lyhentäisivät miehitettävää etulinjaa ja vähentäisivät saarrostusuhkaa. Tarkoituksena oli siis ulottaa oma hyökkäys tuolle tasalle ja kaivautua asemiin.

JR 51 miehitti järvikannasten linjan 12.-13.10. ja asettui puolustukseen. Kuitenkin samanaikaisesti vihollinen suuntasi reserveistään tuoreen ja hyökkäyshaluisen 114.Jalkaväkidivisioonan rykmenttiä vastaan. Tämä vihollisdivisioona oli saapunut Syvärille yli 6000 kilometrin päästä Siperiasta. Jo 14.10. aamuyöstä vihollisdivisioonan kärkijoukot aloittivat hyökkäyksensä JR 51:n rintamaa vastaan. Tästä alkoi kymmenpäiväinen taistelu, joka tunnetaan Orenshenskojen taisteluna.

Taistelun keskiössä oli Prokofevskajan kylä (Prokkoila) Orenshenskojejärven pohjoisrannalla. Kylä oli ehtinyt olla hallussamme muutaman päivän, mutta se oli sitten menetetty ylivoimaiselle viholliselle. Vastahyökkäyksissä rintamamme keskusta sekä pihtimme idästä Tivgjärveltä ja lännestä Šokšjärveltä pyrittiin saamaan kaikki kohtaamaan kylän maastossa. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, ja kesän ja syksyn taisteluista väsyneet ja alivahvuisiksi huvenneet joukkomme joutuivat perääntymään monivaiheisten taisteluiden jälkeen viisi, kuusi kilometriä taaksepäin, pohjoisemmaksi. Siihen vakiintui etulinja tällä suunnalla yli kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. ENa 2016.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: