Meg-saari - Jatkosodan itäisin suomalainen tukikohta

Paikka:

Meg-saari - Jatkosodan itäisin suomalainen tukikohta

ID:

009089021

Sijainti:

Kuvaus:

Äänisniemellä Tolvojan edustalla oleva Meg-saari oli suomalaisten itäisin tukikohta. Siellä oli Kevyt Patteristo 12:n kaksi (2) kpl 76/LK-17 tykkiä kantalinnoitetuissa asemissa. Saareen oli myös rakennettu tulenjohtoa varten jyhkeä bunkkeri.

Saari oli Äänisen alueen epämiellyttävin palveluspaikka. Lähellä Äänisen itärantaa sijaitseva Meg-saari oli kuin malka vihollisen silmässä. Sitä pidetiin jatkuvasti vihollisen tulen alla. Saari oli kovaa maaperää, johon ei pystynyt kaivautumaan. Majoitus oli teltoissa ja talvella niissä ei voinut pitää tulta, koska savu olisi paljastanut niiden sijaintipaikat viholliselle. Talvella 1942 saaressa oli mitattu pakkasta -52 astetta. 

Saari tunnetaan myös siitä, että sen läheisyyteen jäi jäihin kiinni Petroskoista lähtenyt proomusaattue täynnä kaupungista evakuoitua omaisuutta. Kiinni jäämisen syynä oli hinaajien polttopuiden loppuminen . Paikalle tulleet Jääkäripataljoona 1:n miehet ottivat alukset ja niiden lastin suomalaisten haltuun. Tapahtuma on kuvattu Marskin Konepistoolimiehet kirjassa ja JP 1:n sotapäiväkirjassa

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..