Pirunkukkula Särkijärvi Syväri

Paikka:

Pirunkukkula Särkijärvi Syväri

ID:

009085158

Sijainti:

Kuvaus:

Särkijärven pohjoispuolella on Pirunkukkulaksi nimetty mäki, joka jäi vihollisen käsiin Orenshenskojen taistelun loppuasetelmassa. Joukkomme yrittivät parikin kertaa valloittaa kukkulan iskuosastomaisilla hyökkäyksillä. Esimerkiksi heinäkuun 1942 hyökkäysyritys alkoi kyllä hyvin, mutta vihollisen vastatoimien käynnistyttyä kukkulalta jouduttiin vetäytymään lähtöasemiin. Tämä epäonnistuminen harmitti muun muassa 11.Divisioonan komentajaa, kenraalimajuri Heiskasta kovasti. Koko asemasodan ajan kukkula oli siis vihollisen hallussa, ja vihollinen hallitsi sieltä vaarallisesti lähimaastoa. 

Muuan alikersantti Väinö Linna, joka muissa tukikohdissa kyllä kirjoitteli ahkerasti muistiinpanojaan, keskittyi hänkin Pirunkukkulan edustalla vain vartiopalvelukseen ja suojautumiseen niin tarkasti, että majoituskorsun hämärässä tehtyihin kirjoitustöihin tuli tauko. Jatkuvassa taistelurasituksessa ei ollut varaa olla hajamielinen. Pirunkukkulalla vaaniva vihollisen tarkka-ampuja tarvitsi vain yhden tilaisuuden sammuttaakseen sekunnin sadasosassa vastapuolen soturin ainutkertaisen elämän.

Petri Sarjanen kirjoittaa paikasta teoksessaan Tuntematon Rokka näin:

Kesällä 1942 käytiin asemasotaa. Tukikohdan edessä oli ei-kenenkään maa, jonka toisella puolella, aivan Pylkkään korsua ja konekivääripesäkettä vastapäätä, sijaitsi Pirunkukkulaksi ristitty venäläisten hallussaan pitämä tukikohta. Pirunkukkula sijaitsi korkean mäen päällä ja hallitsi tulellaan lähimaastoa.

Tällä rintamalohkolla sijaitsivat myös kuuluisat korsut Miljoona ja Pikkumiljoona, jotka molemmat olivat alunperin venäläisten rakentamia. Miljoona oli kooltaan niin valtava, että sen rakentajiin epäiltiin iskeneen suuruudenhulluus. Pikkumiljoonaa pidettiin epäedullisen sijaintinsa vuoksi todella tappopaikkana, kooltaan se oli puolta pienempi.

Nykyinen uudehko tieura Vinnitsan suuntaan kulkee Pirunkukkulan pohjoiskupeelta kukkulan huipun ja suon välistä. ENa 2016.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..