Lunkulan lentokenttä Salmi

Paikka:

Lunkulan lentokenttä Salmi

ID:

009074009

Sijainti:

Kuvaus:

Lunkulan tukikohta-alue Lunkulansaaren ja mantereen välillä on Perämaansalmi. Se johtaa uoteesta Laatokan Lunkulanlahdelta kaakon suuntaan Laatokkaan. Salmen pituus on noin 2 km. Salmen jälkeen on parin kilometrin pituinen ja 1 km leveä Laatokan lahti. Salmen virtaama lienee
pääosin Tulema joesta, joka laskee Lunkulanlahdelle. Salmen vähäisen virtaaman mukanaan tuoma aines on kerryttänyt lahdelle "suiston". Se yhdessä Laatokan vedenpinnan alenemisen kanssa on synnyttä nyt noin 1 km x 1,5 km kokoisen kolmiomaisen, kuivahkon, ruohoa kasvan alueen. Alempi ympyrä (Ø 0,5 km) on Lunkula ja ylempi (Ø 0.5 km) on Karkunranta. Konesymbolit (paitsi 4 kiitoalueilla ) tarkoittavat n. 8 konetta. Koneilla on piirroksessa rantaviivaa 15 m /kone. Se kuvaa tilannetta 3.9.-12.9.41, jolloin Os. Luukkanen oli Karkunrannassa.
Huoltohalli 10 x 13 m on Alavoittun kylän länsipuolella.

HLeLv 26 kertomus Lunkulaan sijoittumisesta. Tässä vaiheessa laivueella oli koneina Fat G50 koneet. Salmin Lunkulansaaren tultua vallatuksi suoritti laivueen komentaja majuri Harju-Jeanty tukikohtatiedustelun Lunkulan saaren ja mantereen välillä olevalle vesijättömaalle, joka olikin erinomainen luonnonkenttä. Metsien vielä palaessa taistelun jäljiltä siirtyi 1/LeLv 26:n maahenkilökunta Lunkulan tukikohtaan 28.7.41 ja seuraavana päivänä 29.7.41 saapuivat 1/LeLv 26:n koneet. Vesijättömaan pitkä heinä ja pajuvesakko ajettiin niittokoneilla poikki ja erinomainen työkenttä oli valmis. Lentue sijoittui NW-SE suunnassa olevan kiitoradan kaakkoiskulmaan. Henkilökunnan majoitus koneiden välittömässä läheisyydessä mänty- ja kuusimetsikköön pystytetyissä teltoissa. Ruokailu majoitusalueella, jonne ruoka tuotiin n. 2 km:n päässä olevasta keittiöstä.

2/LeLv 26 sai lentua 31.7.41 käskyn siirtyä Lunkulan tukikohtaan. 1.8. siirtyi tekninen henkilökunta vieden mukanaan lentueen kaluston ja seuraavana päivänä (2.8., AS) ohjaajat koneineen. Maaorganisaatio Lunkulassa majoittui saareen, Karkun kylää vastapäätä. Paikkaa pidettiin tähänastisista parhaana ollen koko henkilöstö siihen tyytyväinen. Majoitus riihiin, kellareihin ja telttoihin. Muona tuotiin lentueelle laivueen keittiöltä.

3/LeLv 26 lentueen lepokautta kesti 29.7. saakka, jolloin lentue sai käskyn siirtyä Lunkulan tukikohtaan. Koneet saapuivat seuraavana päivänä 30.7. klo 11.40. Lunkulan tukikohdassa, joka paria päivää aikaisemmin oli vallattu ryssiltä, viipyi lentue 1 1/2 kuukautta. Lentue asettui lentokentän mantereen puoliselle rannalle, johon koneet naamioitiin. Henkilöstö majoittui kangastelttoihin kentän reunaan metsään. ASa 2017.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..