Vaunumies Tereškovin muistokivi

Paikka:

Vaunumies Tereškovin muistokivi

ID:

009070031

Sijainti:

Kuvaus:

Vaunumies Vladimir Tereškovin tytär, Valentina Tereškova (synt.1937), oli ensimmäinen nainen avaruudessa. Tämä lento tapahtui kesäkuussa 1963. Naiskosmonauttina hän oli Neuvostoliitolle erityisen suuri ylpeyden aihe, jonka avaruuslennosta julkaistiin lukuisia postimerkkejä.

Tereškova aiheutti myös harmaita hiuksia Kremlin herroille vaatimalla selvitystä Talvisodassa kuolleen isänsä vaiheista ja vaatimalla tämän haudan paikantamista. Tämä oli ylen kiusallista Kremlille, kerta kaikkiaan. Neuvostoliitossa kun ei oikein haluttu tietää eikä muistella mitään koko Talvisodasta. Olihan sen aloittaminen ja lopputulos nolottava ja nöyryyttävä seikka puna-armeijalle. Kokonaisia divisioonia oli kadonnut jäljettömiin järjettömästi aloitetussa sodassa. Totalitaristinen Neuvostoliitto pyrki siis vähättelemään tapahtunutta ja olemaan hiljaa sodan kalusto- ja miestappioista; se nyt oli vain vähäinen pikkukahakka luoteisrajallamme. Niinkö tosiaan oli; Talvisodassa puna-armeijan tappiot olivat ainakin 127 000 kaatunutta, 265 000 haavoittunutta ja 5000 sotavangiksi joutunutta.

Kuitenkin, avaruuslentonsa jälkeen Valentina Tereškovalla oli korkea julkisuusprofiili, ja hänen vaatimukseensa piti Kremlin herrojen vastata. Niinpä Lemetin alueella kadonneen vaunumies Tereškovin kaatumispaikka etsittiin, ja hänelle pystytettiin vähin äänin muistokivi. Ennen Talvisotaa Tereškov oli toiminut kolhoosin traktorinkuljettajana eräässä maalaiskylässä Jaroslavin alueella. Mies joutui sotaan hyökkäysvaunun kuljettajaksi ja kaatui Laatokan koillisnurkan mottitaisteluissa. Valentina-tytär oli silloin lähes 3-vuotias. Kerrotaan, että Tereškova tapaa käydä isänsä muistokivellä vuosittain.

Muistokiven sijainti: Murheenristin uuden tien risteyksestä reilut 1 km Loimolan suuntaan (pohjoiseen), tien vasemmalla puolella, rumpu ajopolun lähtökohdassa, polkua pitkin 120 metriä. ENa 2016.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..