Luutn. Gummeruksen kaatumispaikka Läskelä Jänisjoki

Paikka:

Luutn. Gummeruksen kaatumispaikka Läskelä Jänisjoki

ID:

009070046

Sijainti:

Kuvaus:

Jatkosodan hyökkäysvaiheessa Jalkaväkirykmentti 8 oli ryhmittyneenä Läskelään Jänisjoen itärannalle ajalla 17.-22.7.1941. Rintamasuunta oli länteen. Rykmentin oikealla puolella eli Jänisjoen ylävirran suunnalla oli Jalkaväkirykmentti 50 samaten ryhmittyneenä joen itärannalle. Samaan aikaan 7.Divisioonan joukot puhdistivat tehokkaasti Jänisjoen länsirantaa vihollisista.

Läskelästä kirjailija Väinö Linna, joka taisteli JR 8:n joukoissa, sai erään kohdan Tuntematon sotilas -romaaniinsa, jossa hahmo Asumaniemi saapuu konekiväärikomppaniaan kesäkuussa 1944 ja kaatuu Loimolassa aivan sodan lopussa syyskuussa1944. Romaanissa hänen viimeiset sanansa olivat:

Se on vasemmalla puolella... Sydän on vasemmalla puolella...

Linnan rykmentissä Asumaniemi-hahmoa vastaava reaalihenkilö oli 2K:n päällikkö, luutnantti Allan Gummerus. Alkusodan hän oli niittänyt mainetta reippaana ja rohkeana sotilaana, jolla tuntui olevan kyky hengissä pysymiseen pahoissakin paikoissa. Läskelässä Gummerus oli 18.7.1941 antamassa käskyä joukkueenjohtajilleen jokirannassa lähellä tuhottua maantiesiltaa. Hänellä oli kartta avoinna edessään. Silloin ilmassa lensi luoti, ja Gummerus tarttui puseronsa rintamukseen:

Pojat nyt taisi sattua. Meniköhän sydämeen? Eikö sydän ole tällä puolella. Sydän on tällä puolella...

Luutnantti Gummerus kuoli siihen paikkaan (koordinaattikohta). Vihollisen tarkka-ampuja oli tähdännyt häntä ilmeisesti Läskelän paperitehtaan ikkunasta. Kaatumistilannetta todisti alikersantti Linna läheisestä vartiopaikastaan.

Nykyään Läskelän taajamassa on noin 1700 asukasta. Kylän vihreäsävyinen luterilainen kirkko valmistui vuonna 2011, ja kultakupolinen ortodoksikirkko vuonna 2014. Luutnantti Gummeruksen kaatumispaikan paikkeille on rakennettu minimotelli ja kahvila vuonna 2013. ENa 2016.

 

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..