Petäjävaara Korpiselän pitäjä

Paikka:

Petäjävaara Korpiselän pitäjä

ID:

009070057

Sijainti:

Kuvaus:

Jalkaväkirykmentti 8:n partiot olivat liikkuneet etumaastossa heinäkuun 1941 alussa ja huomanneet siellä vahvasti varustettuja, mutta heikosti miehitettyjä kohtia, kuten Niinivaara, Kukkovaara ja reilun parin kilometrin päässä rajalinjasta sijaitseva Petäjävaara. Nämä II/JR 8 miehitti 4.-5.7.1941 Täten ennen Karjalan Armeijan yleishyökkäyksen alkamista (10.7.) JR 8 oli tunkeutunut vihollisryhmitykseen ja luonut hyvät edellytykset hyökkäyksen aloittamiselle.

Everstiluutnantti Paavo Susitaival (JR 29:n komentaja) kertoo kirjassaan Rykmentti taistelee: Se aukko, josta eversti Autin päävoimat edellisenä päivänä olivat pujahtaneet läpi Niinivaaran varustetun tukikohdan luona, oli oikeastaan syntynyt onnen potkauksesta. Jostakin käsittämättömästä syystä olivat venäläiset poistuneet tukikohdasta odottamatta. Mahdollisesti joukkojen vaihto oli kysymyksessä tai virhe puolustuksen lohkorajojen määrittelyssä, sillä myöhemmin todettiin, että kahden rykmentin väliraja kulki ko. paikalla. Näin oli syntynyt noin kahden kilometrin suuruinen kohtalokas aukko puolustukseen, ja ennen kuin Ilomäellä oleva vihollinen tämän huomasi, oli kaikki jo myöhäistä.

Parin päivän kuluttua kaksi KTR 4:n patteria ryhmittyi Petäjävaraan, ja hyökkäys Havuvaaraan pystyttiin aloittamaan. Havuvaaran kylän valtauksella JR 8 katkaisi Korpiselkä-Värtsilä -maantien 9.7. Näiden alkutaisteluiden myötä vihollisrintamaan oli syntynyt kiilan muotoinen murtuma. Tästä 11.Divisioona sai nimekseen Kiila. ENa 2017.

 

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: