Uslanka Syväri

Paikka:

Uslanka Syväri

ID:

009085141

Sijainti:

Kuvaus:

Uslanka, joka suomalaisessa peruskartassa on nimetty Palteenkyläksi, on pieni asutus Syvärin pohjoisrannalla Uslankajoen suulla. Jatkosodassa vallattuaan 7.9.1941 iltayöllä Kuujärven kuntakeskuksen eli Joensuun Vahv 2./JP 4 jatkoi etenemistään itään yön aikana. Komppania saapui Uslankaan varhain aamulla ja huomasi Syvärillä hinaajan vetämässä kahta proomua. Panssarivaunut avasivat tulen, ja proomut upposivat. Hinaaja ajautui rantaan, ja se otettiin sotasaaliiksi. Myöhemmin asemasotavuosina tämä alus nimettiin Siikakoskeksi, ja se palveli Syvärin matkustaja- ja tavaraliikennettä reitillä Podporoze-Pidma-Voznesenja. Luutnantti Olavi Paavolainen kuvaili Uslankaa 5.10.1941:

Paluumatkalla Podporozesta loistava täysikuu. Pysäytämme auton Uslangan kirkon luona. Syväri on rannasta rantaan täynnä täysikuun valoa. Sen loisto hävittää lyhtyjenkin valot kolonnista, joita tulee loppumattomana saattona rantatiellä. Vesi on niin vuolasta, että virran pinta tuntuu heiluvan kuutamoisten rantojen välissä. Kirkko ja koivut sen ympärillä kuvastuvat mustana varjokuvana kuuta ja säkenöivää virtaa vasten. Syksyn keltaiset lehdet putoavat kuin sulat metallipisarat hautakummuille, joiden korkeat, alastomat keot hohtavat kuun härmästä valkoisina.

Jatkosodassa, osana Syvärin pohjoisrannan linnoitustöitä, Uslankajoen länsitörmä kenttälinnoitettiin maantien kohdalta molemmin puolin. Kun kevättalvella 1944 Kevyt Patteristo 20 liitettiin 20.Prikaatin organisaatioon, se ryhmittyi Uslankaan. Täältä patteristo lähti Viipuriin kesäkuun puolivälissä 1944. ENa 2017.


 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..